Sikajuoma on perinteinen killan Isännän valmistama herkullinen booli, jossa on salaiset ainesosat. Sikajuomaa eli sikistä nautitaan useimmiten Vuosijuhlilla, Kotimaan Pitkällä sekä Kevätretkellä. Vuosijuhlien yhteydessä Sikajuomaa tarjoillaan etenkin pääjuhlan ja jatkojen välisellä bussimatkalla pakattuna joka vuosi erilaiseen yllätykselliseen formaattiin.
Sikajuoman tarina alkaa killan alkuajoilta 1950-luvulta, jolloin muodostui perinteeksi tarjota vuosijuhlissa ja vappulounaalla janoisille juhlijoille boolia. 1970-luvun alussa Vanhan Polin muuttuessa anniskeluravintolaksi muuttui boolin tarjoaminen haastavaksi tehtäväksi. Ratkaisuksi ongelmaan kehitettiin ennen varsinaisia juhlia järjestettävä raitiovaunuajelu, jossa boolin tarjoilu oli luvallista. Näin saatiin juhlaväki juhlamielelle ja vieläpä erikoisella ja edullisella tavalla. 1980-luvun puolessa välissä ratikka vaihtui bussiin ja ajankohta juhlien ja jatkojen välille. Boolin nimikin vakiintui Sikajuomaksi ja keksittiin sitä alkaa tarjoilla erikoisista astioista. Sikajuoman tarjoiluformaatista onkin muodostunut yksi killan odotetuimmista ja pidetyimmistä perinteistä.
2000: F-putkipanos Vuoden 2000 sikajuomaformaatissa näkyi vahvasti isäntä Mika Natusen kädenjälki. Kovana kivipäänä Mika halusi näyttää vuorenlouhijan taustansa ja päätti ujuttaa jatkojuomansa putkipanoksen sisään. Forcit-kytköksien ansiosta (onneksi) tyhjien putkiloiden hankkiminen oli helppoa ja homma tuntuikin menevän varsin mallikkaasti. Täyttövaiheessa havaittiin kuitenkin, että Vuorimieskillan booli oli liian juoksevaa tavaraa putkiloihin pakattavaksi ja juoma valuikin pohjasta pois. Insinöörinjärjellä kuitenkin oli luonteva idea tiivistää putken alapää silikonilla ja näin saatiin kuin saatiinkin juoma viipyilemään astiassa tarjoiluun asti.
2001: Kumihanska
Vuoden 2000 jälkeen killan talous oli ajautunut kauniisti sanottuna huolestuttavaan tilaan. Alkuvuodesta alkaen oli menojen kanssa oltava hyvin tarkkana eikä mihinkään suuriin investointeihin ollut mahdollisuuksia. Tämä pääsi myös vaikuttamaan vuosijuhlajärjestelyihin ja sitä kautta sikajuoman tarjoiluformaattiin. Toisaalta niukan budjetin ei tarvitse tarkoittaa tylsää ratkaisua ja kumihansikkaasta sikajuoman tarjoilu oli kaikkea muuta kuin ikävystyttävä keksintö. Jo täyttöprosessissa oli omat erikoisuutensa, kun fuksityövoiman boolista tahmaiset kädet eivät ihan täysin aina onnistuneet tuottamaan boolitiivistä solmua. Lisäksi kumikäsineestä juominen oli oma taiteenlajinsa: onnistunut suoritus olisi tarkoittanut pienen reiän tekemistä yhteen sormista, jonka kautta sitten sikajuoman olisi saanut puristeltua suuhun. Useimmat juhlijat kuitenkin tahrivat juhla-asunsa hieman isommilla rei’illä tai yrittämällä avata solmua. Olipahan ainakin unohtumaton kokemus!
2002: Vital-mehu
Vuonna 2002 päätettiin vuosijuhlista jatkoille siirtyvää kansaa huijata ihan aidon näköisellä mehutuotteella. Astiana toimi Vital appelsiini + kalsium mehupurkki, jonka sisältö oli kuitenkin vaihdettu sikajuomaksi. Tiedetään eräänkin juhlijan erehtyneen huijauksesta siinä määrin hyvin, että bussin saavuttua Otaniemeen vei hän mehun kotiinsa jääkaappiin piristämään seuraavan päivän hankalahkoa aamuherätystä. Jostain syystä sikajuoma ei krapula-aamuna ollutkaan enää niin maistuvaa. Vuosijuhlia seuraavana päivänä järjestettiin tuona vuonna ensimmäistä kertaa vuosijuhlien sillis, pois lukien tietty vuoden 1997 50-vuotisjuhlat. Silliaamiaisella oli niin ikään tarjolla Vital-mehua, mutta juhlijoiden pettymykseksi (osan onneksi) sisältö oli kuitenkin tällä kertaa aitoa mehua.
2003: Virtsanäytepurkki
Kuten kaikki hyvät ideat, tämäkin tuli viime tingassa parempien vaihtoehtojen puutteessa. Sikajuoman värin tuntien ei tarvinne tarjoiluformaatin ideaakaan sen kummemmin selitellä. Vuosijuhlien legendaaristen jatkobussisekoilujen ansiosta ensimmäinen, joskin hyvin harvalukuinen lasti jatkoille kyyditettäviä jäi tosin tätä herkkua ilman.
2004: Valmarin-terveysjuoma
Koulunpenkillä istuminen kannatti: rahastonhoitaja Vaajamo oli sattumoisin Tuotantotalouden perusopintojakson luennolla samaan aikaan, kun Valmarin-nimistä terveysjuomaa valmistavan pienyrityksen toimitusjohtaja oli kertomassa liiketoiminnan saloista. Väriltään tuote muistutti Sikajuomaa ja raati päättikin ottaa valmistajaan yhteyttä, josko saisimme lunastaa tyhjiä pulloja asevelihintaan. Sopivaksi hinnaksi muodostui 0 euroa pullolta, joskin edellytyksenä oli Valmarin-mainosläpysköjen sisällyttäminen osaksi formaattia. Nokkelasti pullon ympärille teipattu lehtinen sai jatkobussissa aikaan oikeanlaista hämmästystä pullon sisällön suhteen. Mainittavaa on vielä, että aitoa Valmarinia oli saatavilla silliaamiaisella krapulan taittoa varten, lupasihan esite tuotteen tähänkin tarkoitukseen sopivan. Maultaan aito tavara ei kuitenkaan ihan yltänyt Sikajuoman tasolle.
2005: Kaljakorin sininen muovinen taskumatti
Ankaran aivomyrskyilyn jälkeen vuoden 2005 Sikisformaatiksi muodostui kaljakorinsininen muovinen taskumatti. Metallisia taskumatteja saattoi joidenkin huhujen mukaan nähdä varsinaisissa juhlissa, mutta siirryttäessä jatkoille tunnelmalla on tapana kevetä jolloin myös taskumatin tulisi olla astetta rennompi. Lisäksi kaikessa käytännöllisyydessään ja toiminnallisuudessaan taskumatti soveltui erinomaisesti juoman (väliaikaiseen, miksei pitempiaikaisempaankin) säilytykseen ja soveltuipa se sinisen värinsä ansiosta mainiosti vaikka kiinnitettäväksi haalariin. Monille muovinen mehumatti on varmaankin tuttu lapsuuden piknikeiltä. Siirtyminen juhlista jatkoille on myös tavallaan pieni piknikki, jossa tankataan voimia ja juhlamieltä yön tulevia koitoksia varten. Samoin bussimatkalla voidaan havaita lapsenmielistä iloista riehakkuutta, joten henkisesti ei olla kovinkaan kaukana siitä lapsuuden piknikistä.. Ja onpa taskumatin sisältö tavallaan myös mehua. Lisäksi taskumatin täyttö Sikiksellä oli erittäin suoraviivainen prosessi, jolloin aikaa jäi paremmin muille juhlajärjestelyille. Taskumatit koristeltiin asianmukaisesti raadin omin pikku kätösin askartelemilla killan logotarroilla jotka oli tulostettu killan takahuoneen tulostimella tarrapaperille. Kyseessä oli siis erittäin tehokas, monikäyttöinen ja käytännöllinen formaatti.
2006: Urheilujuomapullo Vuonna 2006 oli killan raadilla liiankin selvä asia että seuraava vuosi olisi tärkeä 60-vuotisjuhlan takia. Tämä aiheutti tiukkaa menokuria kaikessa toiminnassa, mutta ei kuitenkaan ollut niin vakava asia, etteikö sen suhteen olisi ollut varaa itseironiaan. Sikisformaatiksi hankittiin isot halvat urheilujuomapullot, joiden halvan näköiset tarraetiketit saatiin tulostettua suhteiden avulla ilmaiseksi. Säästösyistä juomapullot täytettiin kaiken lisäksi vain puolilleen. Vuosijuhlapaikkana toiminut hotelli Matinlahti täydensi säästövuoden hintatietoisen järjestämispolitiikan aivan ennennäkemättömällä tavalla.
2007: Alumiininen termospullo 2007 haluttiin formaatti joka kuvastaa killan kestävää ja lujaa kehitystä, olihan kyseessä juhlavuosi ja haluttiin formaatissa tuoda esiin Vuorimieskiltaa muutenkin kuin logon merkeissä. Täten päädyttiin materiaaliin, joka kuvastaa materiaalitekniikan ja miksei myös kalliotekniikan opiskelijoita. Toinen syy kyseisen termarin hankintaan oli sen jatkokäyttö: koska termari oli kestävä, kaljakorin sininen ja muuten vaan kompakti pakkaus, haluttiin sen myös jatkavan kulkuaan juhlien jälkeen. Tämä onnistui termarissa olevan hakasen ansiosta, jolla se voitiin liittää osaksi killan haalaria.
2008: Plup-vesipullo
Stefan Lindfors pääsi jättämään kädenjälkensä vuorimiesten elämään suunnitellessaan kohua herättäneen vesipullonsa Plupin. Pullo pääsi näyttävästi vuoden aikana tapetille korkean hintansa, materiaalinvalintasekoiluidensa ja vieläpä vuoden turhake -tittelin voittamisen ansiosta. Onneksi sentään Vuorimieskilta antoi positiivisempaa tunnustusta laskiessaan Lindforsin Plupin sikisformaattien kunniakkaaseen joukkoon. Saipa juhlaväki vieläpä oikeaa designia muistoksi juhlista, joista yleensä muistikuvat ovat hatarat.
2009: Käsidesipullo “Sikadesi”
Vuoden 2009 mediailmiö oli kuin mittatilaustyönä Vuorimieskiltaa varten rakennettu: H1N1 niminen, kansan ja median suussa nimen sikainfluenssa saanut tauti jylläsi ja aiheutti hysteriaa kautta maapallon. Desinfiointiaineiden käytön valtakunnallinen suositus sai aikaan niin kutsuttujen käsidesien päihdekäytön lieveilmiönään. Tähän rakoon osui hyvin idea ujuttaa Sikajuoma pikkuiseen käsidesipulloon, jolloin puhdistusaineen väärinkäyttö muuttuikin iloliemen hyötykäytöksi. Paketti nimettiin vielä osuvasti Sikadesiksi. Toisesta vastaavasta yhteensattumasta maailman tapahtumien ja vuorimiesten juhlimistarpeen yhteensovittamisen suhteen ei varmaan ole tarvetta edes unelmoida.
2010: Roll-on deodorantti
Kuten monena muunakin vuotena aiemmin, oli killan raadin syksyn yksi vaikeimpia tehtäviä hauskan sikajuomaformaatin löytäminen. Erilaisten vaihtoehtojen joukosta nousi esiin kuitenkin yksi ylitse muiden: roll-on deodorantti. Raadin jäsenet pystyivät kuvittelemaan parhaan kuntonsa juoneiden vuosijuhlijoiden epätoivon vimmalla yrittävän nuolla makeaa nestettä astiasta, jolla yleensä sivellään kainaloa. Tätä mahdollisuutta ei voinut jättää käyttämättä. Ja hyvin se toimikin: jatkobusseissa nuoltiin ja lipiteltiin kuin booli katoaisi astiasta, ellei sitä nopeasti sieltä pelastaisi parempiin suihin. Jossain vaiheessa parempikuntoiset juhlijat tajusivat irrottaa kannen, jossa kuula oli, ja näin juominen luonnistui paremmin. Kannen irrotusoperaatiossa tosin tahriintui jokunen frakki ja iltapuku, johtuen heilahtelevasta bussista ja yllättävän tiukasti kiinni olevasta kannesta. Mainittakoon vielä että dödöpurkki oli koristeltu aasinsiltamaisella tekstillä ”Let’s roll!”, joka perinteisen kököllä tavalla yhdisti formaatin jatkoillelähtökehotukseen.
2011: Nokkamuki “Sikanokkaeläin”
Vuoden 2011 raati oli poikkeuksellinen Vuorimieskillan historiassa. Miesmuistiin ei ole tiedossa raatia, jossa kaikki jäsenet puheenjohtajasta lähtien olisivat ensikertalaisia killan hallituksessa. Mutta tämä ei kyllä vuoden mittaan menoa haitannut, pikemminkin hämmästytti kuinka hyvin asiat voi hoitaa kun apinana selässä ei ole edelliseltä vuodelta omaksuttua toimintamallia. Noviisiuteen liittyi myös sikajuoman tarjoiluformaatti, joka oli nokkamuki. Valinnallaan raati halusi muistuttaa koostuvansa killan narisijakannan vastaisesti junioreista, itseironisella tavalla luonnollisesti. Toisaalta humaltuessaan ihminen taantuu ikävuosissa usein hyvinkin monta vuotta, ja ainakin sivuoireena tulevan motoristen kykyjen heikkenemisen takia nokkamukin kaksi tukevaa kahvaa olivat tervetullut lisävaruste, kun boolia alettiin työntää kohti ruuansulatuselimistöä.